Да Подгорица буде породица

30.04.2018.

Говор предсједника Праве Црне Горе Марка Милачића приликом предаје листе за локалне изборе у Подгорици "Марко Милачић - Да Подгорица буде породица - Права Црна Гора"

Као што видите и овом шетњом хоћемо да покажемо какву Подгорицу, између осталог, желимо да стварамо - Подгорицу којој ће на првом мјесту бити породица. Ово данас, ова шетња је права парада поноса, овом ајде тако да је назовем породичном шетњом желимо да укажемо шта ће бити наш циљ: да од Подгорице створимо једну праву, истинску породицу, град-породицу каква је некада била, у којој ће људи живјети једни са другима, а не само једни поред других.

Наравно да ћемо као озбиљна политичка партија понудити рјешења која се тичу инфраструктуре у главном граду, проблема у саобраћају, бавићемо се корупционашким аферама, али оно што је много важније и што је на много већем удару у Подгорици јесу - људи! Подгорица је изградила Миленијум и многе друге објекте, много тога се може и похвалити, зашто не рећи, али са друге стране уништила повјерење према људима. Изграђена је Капитал Плаза, али са друге стране доведена у питање егзистенција стотина породица у парк шуми Златица. Направљена је бициклистичка стаза, али са друге стране бесомучно се варају бивши радници КАП-а. Изграђен је нов трг у центру града, али са друге стране људи се понижавају, уцјењују, постају важни само пред изборе. И тако редом. Ово је, стога, борба за људе и душу мог и нашег града, наше Подгорице.

Као у цијелој земљи, тако и у овом граду, људи су осиромашени, огромна је незапосленост, њихова права се не поштују, бројне угрожене и обесправљене групе моле за помоћ, а помоћи нема. Права Црна Гора ће дати сваки атом своје снаге да људи у овом граду имају достојанствен живот и да позитиван, системски афирмативан однос према породици буде оно по чему ће Подгорица бити препозната не само у региону већ и шире.

Морамо да створимо град по мјери породице, у којем ће се наша дјеца осјећати безбједно, у којем нећемо страховати да изађемо у кафић у центру града, а да не будемо жртве криминалних обрачуна, морамо створити град у коме ће млади брачни парови имати велике субвенције приликом рађања дјеце. Подгорица мора бити град у којем ће се породице осјећати удобно и слободно.

Осим садржаја у духу модерности, Подгорица мора ревитализовати своју културно-историјску баштину, која се плански и систематски уништава, као дио ширег процеса искорјењавања нашег бића и идентитета. Стога ћемо се снажно заложити да, рецимо, Немањин град на обали Мораче, мјесто на ком је рођен Стефан Немања, родоначелник велике династије Немањића и отац Светог Саве, да постане препознатљивост и бренд не само Подгорице већ и цијеле Црне Горе, па и региона. То се мора урадити и са Старом Вароши, и многим другим важним културно историјским локалитетима.

Одлучили смо се да као партија изађемо самостално у градовима у којима смо према гласовима са предсједничких избора прешли цензус и освојили солидан резултат. Зато идемо самостално у Подгорици и Бару, два града у којима ће се водити најжешћа политичка борба. У Подгорици смо за само пар мјесеци рада партије освојили скоро 4000 гласова што је резултат који нас охрабрује и који на овим изборима планирамо значајно да увећамо и будемо чиниоци будуће власти.

Још један разлог нас је опредијелио да идемо самостално на ове изборе: не желимо да будемо дио зараћених опозиционих страна, да будемо дио овог незрелог рата у оквиру опозиције. Сматрам да је то на штету цјелокупне опозиције, да то није паметно за процес демократизације и зато не желимо да будемо дио тога. Стварамо чисту политичку понуду, понуду која ће бити конструктиван партнер у опозиционом дјеловању, али сигурно неће прихватити овакву опозициону неозбиљност. Стога позивам опозиционе колеге да престану са међусобним нападањима и да се скупа, иако у више колона, фокусирамо на оне који су нам једини политички непријатељ, а то је ДПС.

Трећи разлог зашто идемо самостално јесте тај што стварамо озбиљну политичку снагу и то ћемо радити у годинама пред нама, и не желимо да се сакривамо иза коалиција, нарочито не непринципијелних. Зато се, као већина опозиције, на предсједничким изборима нијесмо сакрили иза опозиционог кандидата, зато и сада - иако смо добили много понуда и иницијатива за коалиције - не желимо да се сакривамо.

Права Црна Гора је најмлађа политичка партија у Црној Гори која је основана прије само три мјесеца. За то вријеме успјели смо да створимо одличан тим у многим градовима Црне Горе, израда партијске инфраструктуре је у току, а данас можемо да се похвалимо да смо заокружили тим за Подгорицу, сјајан тим доминантно младих људи, нове генерације политичара која је спремна да одговори изазовима будућности Главног града.

Имајући у виду важност ових избора лично ћу, као предсједник Праве Црне Горе, водити кампању, и предводити овај сјајан тим. Први на листи за Подгорицу биће магистар Владислав Дајковић, доказани опозициони борац, млад, стручан и храбар човјек који се вратио са школовања у Мексику, гдје је боравио као стипендиста мексичке владе, вратио у Црну Гору, како би скупа стварали пристојно и здраво друштво. Други на листи је Вељко Колаковић, млад човјек који говори пет језика, магистар француског универзитета, који је живио и студирао у неколико европксих земаља, из угледне породице.

Подгорица заслужује такве људе - нове, храбре, стручне и чисте - нове и неистрошене политичаре, људе са ставом, који се не стиде онога ко су и што су, људе који ће огромном енергијом покренути овај град и вратити му душу. Права Црна Гора ће дати све од себе да то постигнемо.

И видимо сада каква је наша политичка конкуренција. Осврнућу се само на кандидата Демократске партије социјалиста (ДПС), пошто то треба да буде наша једина мета. Видим да ће носилац листе ДПС-а бити Иван Вуковић. Он је, колико знам, братанић Мишка Вуковића. То говори да они желе само да наставе, путем нове генерације њихових синова, браће и да створе не демократију већ династију. Ми желимо да се изборимо против тога јер, Подгорица заслужује нове људе, чист концепт и људе који нису истрошени већ који имају довољно снаге и куражи да се изборе да се обрачунају не само са локалним темама већ свим великим темама од националног значаја. Подгорица да буде као породица и да сви заједно допринесемо томе и да се вратимо породици као стубу друштва.

Говор генералног секретара Праве Црне Горе Владислава Дајковића

Прво желим да се захвалим странци на повјерењу и части да будем кандидат за Градоначелника, али и предсједнику који је одржао обећање из предсједничке кампање да ће нашу партију представљати чисти и неистрошени млади људи.

Наша листа је састављена од нових, младих, али и чистих стручних лица. Ми се не дичимо нашом младошћу, јер младост, сама по себи, без струке, јасних ставова, знања, али и искуства старијих - не значи ништа. Стога, на нашој листи се налазе и студенти, и радници, интелектуалци, домаћице и пензионери.

Припаднице њежнијег пола чине скоро 40% наше листе, а податак на који сам највише поносан јесте тај да су 100% наших кандидата са изборне листе по први пут у политици, односно никада нису били посланици или одборници. Дакле, ради се о новим лицима, чистих биографија.

Ми смо млади момци и дјевојке, оснажени искуснијим колегама који се не мире са постојећим стањем. Ми желимо да се на лијеп, пристојан и храбар начин боримо за свој град. Многи од нас су студирали у иностранству, завршили факултете и вратили се кући да то знање уградимо у свој град.

Човјек, нажалост, не мора бити експерт да види шта данас не ваља у Подгорици. Лоцирали смо кључне проблеме: од бесмислене петље на Смоковцу, преко канализације на Ибричевини у Маслинама и колектора иза Делте, па до пренатрпане јавне управе и мутних мегаломанских пројеката.

Ми нећемо обећавати велике фудбалске стадионе, нећемо обећавати фабрике које запошљавају 50 000 радника, нити дизати солитере. Бавићемо се реалним проблемима с којима се просјечан грађанин свакодневно суочава. Узели су нам КАП и Радоје Дакић, поперили солитере на обали Мораче, заградили паркове (споменути и Његошев парк), бетонизирали град, своје партијске војнике нагомилали у јавну управу, али оно што не могу успјети и оно за шта ћемо се борити да никада не узму - јесте душа нашег града, наше Подгорице.

Наша визија је да Подгорица сјутра изгледа онако како јој и приличи: као развијен, модеран и породичан главни град, односно да сви будемо једна велика породица.

Обећавамо на самом почетку наше битке за град: За Подгорицу све - Подгорицу низашта.