Милачић у Никшићу: Косово је дио црногорског бића

29.06.2018.

Синоћ је, на Видовдан, пред препуном салом Парохијског дома у Никшићу одржана премијера филма Бориса Малагурског "Косово - моменат у цивилизацији", у организацији Праве Црне Горе.

На самом отварању догађаја, предсједник Праве Црне Горе, Марко Милачић, истакао је важност оваквих догађаја, који се на модеран начин боре против глобалне пропаганде. Говорећи о филму, Милачић је казао:

"Ми нисмо од оних политичара који, желећи да се додворе странцима и сваком бирачком тијелу, тактизирају и ћуте о важним стварима које су итекако опредијелиле судбину нашег народа. То је оно што се овдје жели сакрити: у Подгорици је рођен родоначелник династије Немањић која је на Косову градила манастире, Петровићи - на челу са Његошем - су проносили косовску идеју, Митрополит Амфилохије је егзарх свештеног трона Пећког, Метохија је била дио Црне Горе и тако даље... Стога, не треба се стидјети да кажемо да Косово није само срце Србије, већи срце Црне Горе, да је Косово дио црногорског бића. Оваквим догађајима штитимо нашу духовност и идентитет, а то морамо радити упоредо са борбом против економске окупације. Не стидимо се да истовремено станемо у одбрану и економије, и идентитета. Нова генерација политичара ће преузети бакљу те борбе, на један модеран и савремен начин".

Режисер филма, Борис Малагурски, нагласио је да га је лично забољело то што је у неколико никшићких сала, попут Никшићког позоришта, приказивање филма забрањено. Истакао је: "Хвала руководству и предсједнику Праве Црне Горе, Марку Милачићу, на храбрости да ми упуте позив. На самом старту морам рећи да су никшићке власти одбијањем за издавање сале за пројекцију филма о Косову, стале раме уз раме са Рамушом Харадинајом и Хашимом Тачијем, који су исто то урадили на Косову прије мјесец дана. То је срамота, али, нажалост, нисам изненађен понашењем Милових власти. Зато вас све молим, не дозволите да вас дјеца и унуци сјутра питају зашто сте трпјели Ђукановића толико дуго".

Премијери филма је присуствовало је више стотина људи, међу којима и представници неколико политичких партија, свештених лица, новинара, али и многих других. Том приликом је подржана и петиција коју спроводи Српско национално вијеће о повлачењу признања ткз. Републике Косово, али и уприличена хуманитарна акција за помоћ Роси Кнежевић из Никшића која годинама чека трансплатацију бубрега.