10 питања за УРУ поводом инцидента у Свачу

11.07.2018.

Забрињавајуће је што потпредсједник улцињске УРЕ, господин Шаптафи, представља једну опозициону, и то грађанску странку. Прво, овај господин, очигледно опијен “пећинским национализмом” тражи поштовање закона када је молитва Богу, од стране православних вјерника, у питању. Друго, тај господин се налази и учествује у маси која спречава вјерску службу онима који, по сопственом признању, нису њихове вјероисповјести.

Зато, због разјашњења пред очима јавности, питамо партијско руководство УРЕ следећа питања:

 1. Да ли је ово наставак политике у оквиру које се и лидер ваше партије састаје и наздравља са ратним злочинцем Хашимом Тачијем, а господин Шаптафи слика са другим ратним злочинцем Рамушом Харадинајем?
 2. Да ли је тачно, оно што је очигледно, да у вашим виђењима појам ''грађански'' заправо подразумијева сваки пројекат, организацију, или чак протест, у ком нема Срба?
 3. Колико је сличне господе попут господина Шаптафија у грађанском покрету УРА и да ли је ово што смо виђели од њега на
 4. Да ли је ова надгробна плоча постављена по истом закону по коме је забрањена вјерска служба православним вјерницима на том локалитету?
 5. Да ли господин Шаптафи на одређеним фотографијама симулирањем двоглавог орла на грудима, заправо призива остварење пројекта велике Албаније?
 6. Одакле право потпредсједнику ваше партије у Улцињу да, изазивајући инциденте, забрањује православном Митрополиту да одржи литургију на, без сумње, православној светињи у Свачу?
 7. По коме закону је постављена црна надгробна плоча са историјским фалсификатима на Свачу, на територији Црне Горе, искључиво на албанском језику и са албанским симболима?
 8. Да ли тај исти закон неке партије сврстава у блок грађанских, а неке у блок националних партија?
 9. Свачу и у медијским реаговањима УРЕ, онај грађански концепт Црне Горе који нуди ваш политички покрет, па и ваша нова коалиција?
 10. Да ли се ви, као партија која потенцира ткз. грађанске вриједности и једнакост свих вјера и нација, ограђујете од инцидента у ком су учествовали ваши функционери?
 11. Да ли је све наведено грађанска политика и политика мира, прогресивна политика?


У коначном, сматрамо да овај догађај представља само врх леденог бријега, те да, ако будемо ћутали и правили се да ништа не видимо, притом потенцирајући да не желимо пођеле, цијела Црна Гора може бити доведена у опасност.

Права Црна Гора се залаже за истински грађански концепт у оквиру кога се нико неће стиђети да каже ко је и што је, истовремено потпуно поштујући сваког грађанина ма које вјере и нације био, поптуно поштујући територијални интегритет државе Црне Горе.